Kışlık Lastik (Kış Lastiği)

Lastik basıncı neden düşer

Kışlık Lastik (Kış Lastiği)

Kışlık lastik (kış lastiği) yağışlı ve soğuk havalarda aracın yol tutuşunu en iyi seviyede tutacak şekilde tasarlanmıştır. Üretimde kullanılan daha yumuşak kauçuk malzeme sayesinde lastikler daha esnek bir yapıya sahip oluyor ve araç yol tutuşunu artırıyor.

Lastiğin lastik sırtı adı verilen derin ve iki şekilli yapısı sayesinde lastikte biriken suyun tahliyesi daha kolaydır. Kış mevsiminde karlı ve buzlu yollarda tutuşu artırmak, sürüş güvenliğini tehlikeye atmadan ve konforlu bir sürüş sağlamak için kış lastikleri kullanılmalıdır.

Kış Lastiği Ne Zaman Kullanılmalıdır?

 

Kışlık Lastik
Kışlık Lastik

Kışlık lastik (kış lastiği) ile ilgili en büyük yanılgı, sadece kar yağarken kullanılabilmeleridir. Kış mevsiminde kış lastiklerinin kullanılması uygun görülmektedir. Daha net bir çizgi çizin; Hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde mutlaka karlı ve buzlu yollarda kullanılmalıdır. Bu yüzden kış mevsimi gelmeden lastiklerinizi değiştirmelisiniz.

Kış Lastiği Nasıl Anlaşılır?

Kış lastiklerini normal ve yaz lastiklerinden ayıran temel fark diş derinliği ve desenidir. Kış lastikleri daha derin ve çatallı bir desene sahiptir. Ayrıca lastikte M/S (çamur/kar) ifadesi veya çamur ve kar anlamına gelen kar sembolü bulunur.

Kış Lastiği Zorunlu Mu? Hangi Kış Lastikleri Zorunludur?

Ülkemizde 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında uzun yol yolcu ve eşya trafiği için zorunlu kış lastiği takılması zorunludur. Özel araçlara kış lastiği cezası olmamakla birlikte yoldaki tüm araçların bu tarihlerde kışlık lastik (kış lastiği)kullanması yol güvenliğinin sağlanması açısından oldukça önemlidir. Aracınızın yüksek motor gücü veya x olmasının yol tutuşuna doğrudan bir etkisi yoktur. Kış lastiği kullanımı bir kriterdir. Bu nedenle, gerekirse araca kış lastiklerinin takılması önerilir.

Zincir Mi Kış Lastiği Mi?

Zincir yerine kış lastiği kullanmak daha ucuzdur. Çünkü zincire, asfalta ve arabanın yürüyen aksamına zarar verir. Ayrıca zincir, lastiklerdeki çelik dişlerin zamanla kopmasına neden olan bir durumdur. Bu nedenle kışın kış lastikleri kullanılmalıdır.

Kış Lastiklerinin Kullanım Ömrü Kaç Yıldır?

Kışlık lastik (kış lastiği) kullanım ömrü, araca takıldıktan sonra 5 yıl içerisinde sona ermektedir. Araç hiç kullanılmasa bile lastiğin yapısı beş yıl sonra bozulur ve deforme olur. Beş yıldan önce aracın lastik derinliği 3 mm’nin altına düşerse lastikler değiştirilmelidir.

Kış Lastiği Nasıl Saklanır?

Kış lastikleri kuru ve serin bir yerde saklanmalıdır. Sıcak hava ve güneş ışığı kış lastiklerinin yapısına zarar verir. Mümkünse lastikler koruyucu naylon veya muşamba sarılı olarak saklanmalıdır. Kış lastiği nasıl ses çıkarır? Kışlık lastik (kış lastiği)yapısı gereği diğer lastiklere göre biraz ses çıkarır. Derinlerden geliyormuş gibi görünen bu ses, sürüş konforunu etkilemeyecek seviyededir.

Kış Lastikleri Yazın Kullanılabilir Mi?

Özel olarak geliştirilmiş bileşenleri ve tasarımı sayesinde kış lastikleri yılın büyük bir bölümünde çalışabilir; Ama yaz aylarında bize yardım etmelerini beklememeliyiz. Soğuğa ve zorlu koşullara dayanacak şekilde üretilmiş kış lastikleri kullanmak onları çabuk yıpratacaktır. Bu da fren mesafesini artırır. Öte yandan, kış lastiklerinin yumuşak yan yüzeyleri keskin virajlarda beklenenden daha fazla yatıyor. Bu, aracınızın kaymasına ve hatta devrilmesine neden olabilir. Tüm bunların yanı sıra mevsime uygun lastik kullanmamak da yakıt tüketimini ve karbondioksit salınımını artırıyor.

 

Bizi Instagramdan Takip Edebilirsiniz: istanbullastikshop

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir